Home Recording Studio: The Essential 8 - Start Up Guide

 

Home Recording Studio: The Essential 8 - Start Up Guide

 

Το στήσιμο ενός Home Recording Studio, ειδικά για έναν αρχάριο χρήστη, δεν υπήρξε ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να αφιερωθεί χρόνος, να γίνει σωστή έρευνα και να επιλεγούν τελικά τα κατάλληλα προϊόντα εκκίνησης.

Όμως η αλήθεια να λέγεται.. ένα προσωπικό studio ηχογράφησης, με τα σωστά εργαλεία, καθώς και με το ταλέντο και την καλλιτεχνική διάθεση του ιδιοκτήτη του, μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν ονειρεμένο χώρο έμπνευσης και δημιουργίας!

Για την εκκίνηση λοιπόν, δεν χρειάζονται πολλά κομμάτια εξοπλισμού, μόνο τα 8 παρακάτω, που θεωρούνται αναμφίβολα τα πιο βασικά και καλό θα είναι να τους δώσετε πολλή προσοχή.

 

The Essential 8

 


1. Computer


 

Ο υπολογιστής λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά του home studio. Ιδανικά χρειάζεστε τον ταχύτερο υπολογιστή ή laptop που μπορείτε να αγοράσετε.

Ωστόσο,  επειδή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σήμερα στην κατοχή μας από έναν – τουλάχιστον - υπολογιστή, είναι πιθανό ο υπολογιστής σας να είναι αρκετά γρήγορος και έτσι να μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για αρχή.

Όποια και αν είναι τελικά η απόφασή σας, σίγουρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον αποθηκευτικό χώρο, που θα πρέπει να είναι ικανός να επεξεργαστεί τις ηχογραφήσεις σας.

Και ενώ ορισμένοι μουσικοί επιλέγουν ένα full desktop set, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν laptop, το οποίο τους επιτρέπει ηχογράφηση on-the-go και tracking.

 


2. Digital Audio Workstation (DAW)


 

Για να ηχογραφείτε τις ιδέες σας χρειάζεστε ένα σύγχρονο πρόγραμμα εγγραφής.

Συνήθως οι χρήστες ηχογραφούν με έναν υπολογιστή και ένα DAW, όπως για παράδειγμα τα φημισμένα Pro Tools της Avid ή της Ableton.

Το DAW (Digital Audio Workstation) είναι το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την εγγραφή, επεξεργασία και μίξη μουσικής στον υπολογιστή σας.

 


3. Κάρτα ήχου (Audio Interface)


 

Ενώ το DAW είναι το software για την εγγραφή, η κάρτα ήχου (Audio Interface) είναι το hardware που συνδέει τον υπολογιστή με τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Αν η μουσική που προτιμάτε δεν είναι φτιαγμένη αποκλειστικά με ψηφιακούς ήχους, τότε σίγουρα χρειάζεστε μια κάρτα ήχου για να ηχογραφείτε τα vocals ή οποιοδήποτε «live» όργανο.

Πολλές από τις γνωστές κάρτες ήχου περιλαμβάνουν και εκδόσεις Lite ή Beginner’s των DAW software, διευκολύνοντάς σας αρκετά – και από οικονομικής άποψης - στο στήσιμο του home studio.

 


4. MIDI keyboard


 

Ένα MIDI keyboard είναι απαραίτητο εργαλείο για ένα home recording studio, μια που σας επιτρέπει να δοκιμάζετε διαφορετικούς ήχους και να προσθέτετε ψηφιακά μουσικά όργανα χωρίς να χρειάζεστε εξειδικευμένες γνώσεις στα πλήκτρα.

Με επιλογές όπως soundtracking ολόκληρων τραγουδιών χρησιμοποιώντας δείγματα βιβλιοθηκών και VST (Virtual Studio Technology) οργάνων, ένα MIDI keyboard μπορεί να απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα!

 


5. Studio Monitors


 

Για να ακούσετε τις ηχογραφήσεις και το mixing σας χρειάζεστε ένα ζεύγος αξιόπιστων ηχείων studio monitor.

Τα ηχεία studio monitors έχουν πολύ πιο «επίπεδη» απόκριση συχνότητας, που παρέχει έναν πιο ουδέτερο, «άχρωμο» ήχο, ο οποίος σας επιτρέπει να αξιολογείτε αντικειμενικά τη μίξη σας.

Τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς είναι αρκετά προσιτά σε τιμή, αλλά και αρκετά μικρά σε μέγεθος, ούτως ώστε να ταιριάζουν τέλεια στο χώρο σας.

 


6. Ακουστικά


 

Κατά το ξεκίνημα, ο περισσότερος χρόνος ξοδεύεται στη μοναχική ηχογράφηση.

Γι' αυτό στην αρχή, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι ακουστικών.

Για σκοπούς στούντιο ηχογράφησης υπάρχουν 2 πολύ συγκεκριμένα σχέδια που θεωρούνται standard:

  • Ακουστικά κλειστού τύπου για tracking, τα οποία προσφέρουν τη βέλτιστη απομόνωση αλλά σε βάρος της ποιότητας ήχου,
  • Ακουστικά ανοικτού τύπου για mixing που προσφέρουν βέλτιστη ποιότητα ήχου αλλά σε βάρος της απομόνωσης.

Ενώ τα ανοικτού τύπου θεωρούνται ίσως πολυτέλεια για το πρώτο σας στούντιο, τα κλειστού τύπου είναι κατά τη γνώμη μας, άκρως απαραίτητα!

 


7. Μικρόφωνο


 

Καθώς αναβαθμίζετε το studio σας με τον καιρό, θα βρίσκετε μεγάλη ποικιλία μικροφώνων στη αγορά, το καθένα για διαφορετική χρήση.

Ωστόσο, για το ξεκίνημα χρειάζεστε μόλις 1 ή 2 μικρόφωνα, αναλόγως με το τι θέλετε να ηχογραφήσετε.

 


8. Ακουστική Βελτίωση


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι όταν ξεκινούν για πρώτη τους φορά το στήσιμο ενός Home Studio είναι η απώλεια της καλής ακουστικής του δωματίου.

Ένα καλό μικρόφωνο condenser και ένα ζευγάρι ηχεία Studio Monitors προφανώς και δεν επαρκούν. Η ακουστική του χώρου προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ήχου.

Έτσι, αντί να αντιμετωπίσετε μήνες απογοήτευσης προσπαθώντας να καταλάβετε τι κάνετε λάθος, είναι καλύτερα να χειριστείτε αυτό το θέμα από την αρχή.

Πολύ καλές λύσεις είναι τα ακουστικά πάνελ, όπως επίσης και τα πάνελ διάχυσης του ήχου.

Στην πρώτη περίπτωση γίνεται η απαραίτητη απορρόφηση των ανεπιθύμητων ηχητικών αντανακλάσεων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση επιτυγχάνεται μία ομοιόμορφη διάχυση των πρώτων ανακλάσεων του ήχου στον χώρο.

Ταυτόχρονα, με την τοποθέτηση των ακουστικών πάνελ, απολαμβάνουμε και την υπέροχη αίσθηση της εμφάνισης ενός πραγματικού studio.

 

A few tips!

Για να ολοκληρώσετε το στήσιμο του προσωπικού σας studio, θα χρειαστείτε και κάποια αναγκαία καλώδια σύνδεσης, που εξαρτώνται βέβαια από τα μηχανήματα που διαθέτετε.

Το Prostage σας προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από μία μεγάλη ποικιλία καλωδίων. Απλά συμβουλευτείτε το Prostage Cable Factory στην κεντρική μας σελίδα ή επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε συμβουλή ή βοήθεια.

Τέλος, εκτός από τον τεχνικό εξοπλισμό και τα συνοδευτικά καλώδια, αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να ξεκινήσετε το δικό σας home studio, είναι η διάθεση και η ανάγκη για δημιουργικότητα!

Σας ευχόμαστε να χαρείτε τις ηχογραφήσεις σας και είμαστε δίπλα σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε!

Μη χάσετε τις προτάσεις μας σε σύγχρονα πακέτα Home Studio, όπως επίσης και όλα τα νέα προϊόντα της Αγοράς!

 

Stay tuned!

 

Με εκτίμηση,

Prostage